Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO STANJE

Putin naredio vježbe uporabe taktičkog nuklearnog oružja: 'To je odgovor na izjave protiv Rusije'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
06.05.2024.
u 10:31

U ovom trenutku nije poznato kad će se vježbe održati, ali uključivat će zrakoplovstvo i mornaricu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je glavnom stožeru da se pripremi za vježbe uporabe nestrateškog nuklearnog oružja, izvijestilo je ministarstvo obrane, javlja ruska novinska agencija RIA.

“Kako bi se povećala spremnost nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih misija, glavni stožer započeo je pripreme za održavanje vježbi s raketnim sastavima Južnog vojnog okruga”, navodi se u priopćenju u kojem dodaju da će se vježbe održati u bliskoj budućnosti te će uključivati zrakoplovstvo i mornaricu.

Vojni manevri uključuju i pripremu te raspoređivanje za uporabu nestrateškog nuklearnog naoružanja, navodi ministarstvo. U vježbi sudjeluju raketne formacije Južnog vojnog okruga i snage ratne mornarice.

Svrha je vježbe održavanje spremnosti ljudstva i opreme postrojbi za borbenu uporabu nestrateškog nuklearnog oružja za odgovor i osiguranje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta države. U priopćenju stoji kako je to odgovor na "provokativne izjave i prijetnje pojedinih zapadnih dužnosnika" protiv Rusije.

Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

1/20

RIA navodi kako je Moskva razmjestila svoje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji 2023. zadržavši punu kontrolu nad njima. Ovaj korak izazvao je buru kritika na Zapadu, ističu, te podsjećaju kako je Putin prije dao izjavu u kojoj je kazao kako će se koristiti nuklearnim oružjem samo ako se naruši suverenitet i neovisnost Rusije.

Jedna od takvih izjava koje su razbjesnile Putina mogla bi biti i ona koja je pretprošlog tjedna stigla od Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, koji je poručio kako nije isključio slanje vojske u Ukrajinu. Kremlj je te komentare već nazvao ''opasnima''.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore pogoršanje odnosa između Rusije i zapada od Kubanske krize 1962. Rusija smatra taj rat bitkom sa Zapadom koji je, kako tvrdi Putin, ignorirao pokušaje Moskve za stvaranjem prijateljskih odnosa nakon raspada SSSR-a 1991. Umjesto toga, tvrdi Putin, Zapadu je bio cilj zgrabiti kontrolu nad Ukrajinom i istodobno širiti NATO na istok. Zapad i Ukrajina tvrde da neće stati sve dok se ruske snage ne poraze i rat vide kao imperijalističko posezanje za tuđim teritorijem kako bi Ukrajina ponovo bila u ruskoj sferi utjecaja.

VIDEO Napad na rusko vojno vježbalište

Komentara 39

PR
pravednik2
10:18 06.05.2024.

Jadan je narod sa ovakvim vođom.

SE
Serengeti
17:14 06.05.2024.

Macron već mjesec dana priča da će slati svoju vojsku u Ukrajinu. Što ste očekivali da će Putin mirno sjediti. Ovo je zapravo najmanje što može napraviti da dodatno ne pogoršava situaciju jer bi ludi Macron mogao svašta napraviti.

DU
Deleted user
10:18 06.05.2024.

Hehe, Putko se opet preplašio nastavka zapadne pomoći Ukrajincima, pa po običaju želi prestrašiti zapadnu javnost kako bi izvršila pritisak na svoje vlade i prestali pomagati Ukrajincima. Jer, ako su Rusi u zadnjih 6 mjeseci uspjeli osvojiti tek tri kokošinjca, iako su Ukrajinci ostali bez streljiva, što će biti s ruskom agresijom kad pristigne nova runda još moćnijeg zapadnog oružja? Amerikanci šalju još razornije projektile, a mala Češka je na svjetskim tržištima kupila enormne količine streljiva. Kad se to dvoje sad sastane, Orbangutam i Zorangutan će samo moći u užasu promatrati još jednu rusku bježaniju, a ne ukrajinsku kapitulaciju koju zazivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije